Jdi na obsah Jdi na menu

Akční léto

1. 9. 2019

riverdance-summer-school-i.jpgLetošní prázdniny začínám poznávacím výletem do Londýna s Kájou, jeho bráchou, ségrou a jejich drahými polovičkami. Letěli jsme od čtvrtka do neděle a pronajali si na tyto dny přes Airbnb byt, což byla jedna z nejlevnějších variant, pokud jste ve skupině. Odpoledne po příletu jsme šli na krátkou procházku po okolí. Šli jsme přes London bridge a pak po nábřeží zpět přes Tower bridge.  Další den jsme si prošli hlavní centrum pěšky. Navštívili jsme katedrálu svatého Pavla, kde jsme se vyšplhali až na samotnou střechu kupole, kde byla možnost prohlédnout si město z výšky.  Myslím si, že to byl jeden z nejkrásnějších výhledů v Londýně. Poté jsme kráčeli k Londýnskému oku a odtamtud přes Westminster bridge k Big Benu a parlamentu. Dále jsme pokračovali kolem Westminster Abbey a prošli se parkem Svatého Jamese až k Buckinghamskému paláci a pochůzku jsme zakončili večeří blízko Trafalgar square, po ní jsme se vydali domů. Byl to jeden z nejnáročnějších dnů, ale moc jsme si ho všichni užili. Třetí den jsme si koupili celodenní jízdné po Londýně a vydali se do Greenwich parku, kde jsme se prošli ke hvězdárně. Pak jsme se svezli double-deckerem k nejbližší červené lince a jeli do Hyde Parku. Tam jsme si udělali krásnou procházku skrz park a poté se vydali podívat na London Pride, který právě probíhal v době naší návštěvy. Byla to šťastná náhoda, protože to nebyl hlavní plán tohoto výletu. Co nás velmi potěšilo, že LGBT komunita má v Británii opravdu pěknou podporu, dá se to srovnat s oslavou státního svátku a po všech firmách a státních institucích jste mohli vidět vyvěšené duhové vlajky. Bylo velkou radostí toto vidět, protože v naší zemi a dále na východ takovou událost v takovém rozsahu jen tak neuvidíte i když situace v ČR je na tom už lépe, než tomu bylo dříve. Po zhlédnutí části průvodu jsme si prošli Oxford street a poté zamířili opět na dobré jídlo. Poslední den jsme se domluvili, že si musíme zajít na pravou anglickou snídani. Snídaně nás naplnila energií pro poslední odpoledne v Londýně. My s Kájou se vydali opět k Tower Bridge a ostatní šli do státní galerie u Trafalgar Square. Měli jsme štěstí, že jsme viděli Tower Bridge jak se zvedá kvůli průjezdu lodě. A pak jsme zaplnili čas focením a natáčením mých tanečních kreacích. Odtud jsme se pak vydali na vlakové nádraží, kde jsme měli sraz s ostatními a jeli na letiště, kde už jsme čekali na let zpátky do Prahy.

Po návratu z Londýna byl jen pouhý jeden pracovní týden před další událostí. V tomto týdnu jsem volno hlavně využil pro přípravu dětského tanečního pobytového tábora v Žihli. S Kájou jsme navštívili kino, šli jsme na pokračování Spidermana. Jedna z destinací byla i Londýn, tak to byla pro nás hezká připomínka nedávného pobytu a mohli jsme u filmu říkat, že na těchto místech jsme byli.
 
Na letošní a již jubilejní pátý ročník tábora jsme se s Terkou těšili, jelikož letos jsme měli téma zaměřené na zvýšení motivace a sebevědomí. Jako každý rok jsme děti učili novým tancům a také choreografiím, které pak předvedou veřejnosti z celého táborového areálu. Během tohoto týdne jsme byli na výletě v Rabštejně nad Střelou, kde jsme si s dětmi dali zmrzlinu a poté se vydali na cestu zpátky do tábora. Na náš zlatý hřeb tábora jsme připravili patnácti minutový program, který zhlédlo přibližně sto padesát diváků. Děti si užívaly bouřlivé potlesky a pochvaly. Po vystoupení jsme měli s ostatními oddíly závěrečný táborák a dali jsme si zaslouženě buřty. Další den brzy ráno odjíždíme domů.

Já se ještě ten den doma jen otočil a vyrazil směrem na Mělník, kde na mě čekal Kája s kamarády, jelikož jsme tam měli naplánované grilování. Na Káju i přátelé jsem se moc těšil, i když jsem byl trochu unavený z tolika pěkných zážitků po táboru. Druhý den jsme odjeli se známými do Prahy autem, což bylo příjemné a komfortnější než jet vlakem.

Poslední týden v červenci slavíme s Kájou narozeniny a to u jeho maminky. Připravila nám krásný dort. Měli jsme velkou radost. Spolu jsme sfouknuli svíčky a něco si přáli. Po té jsme dostali krásné dárky a pomalu se vydali na zahrádku, kde jsme si udělali rybu na grilu a také jsme se koupali v bazénu společně s Kájovou neteří Adélkou. Užili jsme si krásný rodinný den a pak se vrátili ještě na chvíli domů. Před odjezdem do Prahy jsme si ještě všichni zahráli hru. Večer si ještě s Kájou užíváme dojmy a díváme se spolu na seriály.

Na přelomu července a srpna se vydáváme s Kájou do Irska na dlouhých jedenáct dní. Bydleli jsme tam u mých dobrých přátel Tomáše a Regí. První čtyři dny jsme věnovali výletům. Druhý den po příletu jsme vyrazili do Dublinu, kde jsme navštívili Guinness storehouse. Moc se nám tam líbilo, v posledním patře byla vyhlídková věž, kde byl bar s výhledem na Dublin. Odtud jsme se procházkou vydali do starého kostela z dvanáctého století. Večer se věnujeme kulturnímu programu a šli se podívat na irskou show Riverdance. Další den jsme měli naplánovaný výlet do Newgrange a na Hill of Tara. Jsou to stará magická místa, kde sídlili staří Keltové. V sobotu jsme měli trochu volněji a jeli s Regí na nákupy do Swords a odpoledne jsme s Tomášem hráli hry pro virtuální realitu, což bylo fakt super. V neděli jsem byl domluven s kamarádkou Simčou, že si uděláme výlet po útesech v Howthu. Procházka byla dlouhá asi dvě hodinky a zakončili jsme ji obědem. Já si dal neodolatelné fish and chips.

Nový týden v Irsku začínám tanečně, což byl jeden z důvodů cesty. Na začátku tohoto roku jsem poslal přihlášku na Riverdance summer school. Prošel jsem výběrovým řízením a mohl se tak účastnit báječného týdne s dalšími tanečníky z různých koutů světa. Dokonce jsem tam narazil i na další tanečnici z Česka, tak to bylo moc příjemné se vzájemně podporovat. Celý tento týden byl věnovaný originálním choreografiím z nádherné show Riverdance. V sobotu byla škola završena studentskou show, kde jsme předvedli každý dvě vybrané choreografie pro příbuzné a přátelé studentů. Nedá se popsat slovy, co ten týden pro mě znamenal a vážím si každé zkušenosti, kterou jsem tam získal. Byl jsem vděčný za Kájovu podporu, a také že mi každé ráno pomáhal vstát, abych stihl vlak do Dublinu.

Show byla moc krásná, byla v divadle Gaiety, kde má každý večer show hlavní skupina Riverdance. Moc jsme si to všichni užili a jsem rád, že jsem měl na podporu hned jedenáct diváků, ještě s Kájou, Tomášem a Regí dorazili všichni známí, které jsem během pobytu v Irsku poznal a bylo to úžasné. Na dálku na mě myslela Terka, která mi vyrobila krásný fandící transparent, a mysleli na mě samozřejmě i další přátelé a moc si toho vážím.

Další den si pomalu s Kájou vše balíme a se všemi se loučíme. Vždy je pro mě těžké opouštět Irsko, protože když k této zemi máte vztah, tak se tam cítíte jako doma. Když jsme přelétávali z Irska nad moře, tak jsem jen zamával a v duchu si přál, abych se tam opět někdy vrátil.

V novém týdnu se znovu vracím do práce a snažím se také vrátit do reality.  U počasí ten přechod nebyl těžký, protože zrovna u nás vládlo to irské.  Ve čtvrtek jsem se po dlouhé době setkal s mou kamarádkou Alčou. Známe se už od základní školy a šli spolu i na střední. Bylo to příjemné setkání plné zážitků. V pátek jsme po práci zajeli na grilovací večer do biotopu v Radotíně, kde šéf našeho oddělení, vybrané letní večery, ryby sám servíruje. Užili jsme si krásnou atmosféru a povídání s kolegy. O víkendu jsme byli navštívit maminku, jelikož jsme jí jeli popřát k svátku a předali jsme také dárky. Maminka udělala zapečené těstoviny a meruňkový koláč, který jsme si dali k odpolední kávě. K večeru se vracíme domů a v neděli už jen odpočíváme.

V úterý přijela do Prahy Kájova maminka a šli jsme na letní scénu pod Věží, kde hráli představení od divadla Kalich. Byla to hra Veletoč na náměty herečky Ivy Janžurové, která si ve hře sama zahrála společně s Evou Holubovou, Marianem Rodenem, Sabinou Remundovou a Alešem Bilíkem. Byla to zábava od začátku až do konce. Moc jsme se nasmáli a myslím, že se tomu zasměje opravdu každý, i když nechce.  V pátek se vydáváme s Kájou na závěrečný večer Bernards summer school a v sobotu jsme šli slavit narozeniny Kájovi kamarádky Lucky, oslavu jsme zahájili v koktejlovém baru Milá tchýně a zakončili diskotékou. Abychom toho neměli ten víkend málo, zajeli jsme ještě do Kladna za Pepíkem a Věrkou, kterým jsme přivezli z Irska máslo na jejich přání. Popovídali jsme si a hráli si s jejich dcerkou. Později jsme se navečeřeli a pak ukázali fotky z Londýna a Irska.
 
Poslední týden v srpnu jsem s Terkou trénoval, abych se začal už trochu připravovat na další sezónu v novém roce. S Kájou se pomalu připravujeme na dovolenou, kde se budeme věnovat jen odpočinku a jeden druhému. Poslední srpnový den jsme šli do kina na českou komedii Přes prsty. Hodně jsme se nasmáli u hlášek, které ve filmu byli. Večer jsme doma už jen odpočívali a dívali se na závěr poslední série seriálu Downton Abbey, ať známe jeho celý děj, před tím než v září bude v kinech film, který na seriál navazuje.

Nezapomeňte si plnit své sny, když zapojíte svoji vášeň, vždy vám dodá sílu si je vyplnit.

Pár fotek z výše zmíněných událostí naleznete ZDE NA ODKAZU

Mějte se moc fajn.

P ;-)